donderdag 17 januari 2013

Trendwatching: Follow the leader, leader, leader

Ik heb een vriendin. Ze is hartstikke aardig hoor, maar ze heeft geen navigatiegenen meegekregen tijdens haar verwekking. Als het een beetje tegen zit, verdwaalt ze - bij wijze van spreken - nog in haar eigen badkamer.

Een goede reden voor een navigatiesysteem. Intypen waar je heen wilt en rijden maar. De TomTom vertelt je wel waar je links of rechts moet gaan en als het goed is kom je op de gewenste locatie terecht. Geen geografische kennis nodig en geen verkeersborden meer lezen. Limburg zou aan zee kunnen liggen wat haar betreft; ze heeft géén idee... Nee, écht niet!

foto: 'Woman in a car is thinking' - Ta_samaya - stockfreeimages.com
Ze volgt de aanwijzingen van de TomTom trouwens blindelings. Als dat ding 'rechtsaf' roept, gaat meteen het stuur om. Wanneer ik zeg dat er misschien een betere route is omdat ik de buurt op mijn duimpje ken, wordt mijn suggestie weggewimpeld onder gemompel: "Dat ding zal het wel weten, dus ik doe wat hij zegt."
Dat we pas over 200 meter rechtsaf moeten doet er niet toe. Dat zo'n navigatiesysteem niet tot op de centimeter nauwkeurig is ook niet.

Links, rechts?


Vroeger, toen er nog mannen met baarden waren en vrouwen alleen thuis de dienst uitmaakten, navigeerden we op de sterren.
Toen we nog (scheurbuik en uitdroging overwinnend) de zeven zeeën afschuimden, voeren we uit met kwadrant, zeeastrolabium, jakobsstaf of sextant en kompas.
Toen we nog met de 2CV op zomervakantie gingen, was vader al weken bezig geweest met het plannen van de mooiste route op de landkaart. En mocht moeder de kaart lezen onderweg. Gegarandeerd dikke pret op de achterbank.

Tegenwoordig hebben we écht geen idee welke kant we op moeten gaan. Zéker niet als het over internet gaat. We slaan rechtsaf, achter de eerste de beste aan die 'wel zal weten waar het heen gaat'. Want dat staat op internet. Tot er nóg iemand voorbijkomt die het ook blijkt te weten. Wat gaan we doen? Doorlopen, linksaf achter die nieuwe aan? Tot er nóg iemand voorbijkomt die het ook blijkt te weten. Achter nummer 3 aan dan maar? Of achter Calimero, Barbapapa of toch maar Piet Piraat (geen idee hoeveel fantasiefiguren we nog krijgen)?

Lemming


Terwijl wij met een handjevol volgers met ons hoofd in de wolken achter onze nieuwbakken leiders aanlopen, missen we die 7 miljoen mensen die onder ons totaal de andere kant oplopen.

Omdat we niet om durven te kijken.
Omdat we bang zijn dat we iets belangrijks missen als we even niet opletten.
Omdat we niet meetellen als we verzuimd hebben om wéér nieuwe inzichten te omarmen.
Omdat we niet buiten de boot willen vallen, omdat we 'mee moeten kunnen praten'.
Omdat we maar wát graag onze kop in de digitale zandbak steken.
Omdat de gedachte, dat er één persoon is die wél weet waar we heen gaan, ons een veilig gevoel geeft.

Omdat we liever een lemming zijn dan aan arend. Ik net zo goed...

Links  1. Calimero
  2. Barbapapa
  3. Piet Piraat