woensdag 20 februari 2013

Men buy, women shop (met infographic)

Ik heb ze vandaag weer zien staan hoor: de mannen voor de winkels van Hunkemöller, Zara en Bershka. Ze zijn (vermoed ik) overgehaald voor hun vriendin of vrouw om 'gezellig' mee de stad in te gaan. Maar ja, mannen die van urenlang shoppen houden zijn dungezaaid. Ze zijn er wel hoor! Maar niet hier...

foto: 'Shop Till He Drops' - Chris JL - Compfight cc

Wordt het anders wanneer er online wordt gewinkeld? Ik denk het niet. Mannen blijven nog steeds van de korte rechte lijnen en vrouwen kunnen ook online uren shoppen en als vlooien op een hond door de digitale shoppingmalls springen. Als enige voordeel voor de man zie ik, dat hij nu op de bank kan blijven zitten, met voetballen aan, voeten op tafel en een favoriet drankje in de buurt.

'Men buy, women shop' 

Er blijft verschil tussen 'We gaan iets kopen' en 'We gaan shoppen'. De eerste zin impliceert een snelle actie waarbij het doel, winkel en artikel bekend is en de koopactie zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. De tweede zin geeft al meer ruimte aan de tijdsduur en hoeveelheid winkels die moet worden bezocht.
Voor mannen is winkelen een taak die zo snel mogelijk moet worden volbracht, voor vrouwen is het meer een sociale bezigheid. Gezellig. Volgens meneer Greg Laden is het iets dat zijn oorsprong in de oertijd heeft. 'Me Tarzan, you Jane'.

Er zijn nog meer onderzoeken en websites met wetenswaardigheden over dit fenomeen.

De redactie van BesteProduct.nl heeft vanmorgen een infographic vrijgegeven waarin zij de uitkomsten van enkele onderzoeksresultaten overzichtelijk heeft weergegeven. En wat blijkt: online wordt het meeste geld uitgeven door de mannelijke helft van onze bevolking.
Waaraan al het geld wordt uitgegeven en hoeveel tijd daarvoor nodig is kan je teruglezen in de infographic, dat ga ik niet nóg een keertje oplepelen voor je. Je mag er zelf ook nog wel een beetje moeite voor doen toch?

Als je klaar bent met lezen, verwen jezelf dan maar met een lekkere plak chocolade, een biertje, een glas wijn of een bakje pinda's. Gewoon uit de keuken.

Links