woensdag 27 februari 2013

Social Recruitment is hartstikke oud

Ik heb het al een paar keer geroepen: Social Media wordt vervuild en stukgecommercialiseerd.

Inmiddels gaan onze marketeers naarstig op zoek naar andere gebieden op Social Media omdat Facebook en Twitter in populariteit afnemen. Daar is niks meer te scoren, zijn niet genoeg Euro's meer uit te persen en zijn geen successtories meer te behalen.

Ik lees het steeds vaker en langzaam bekruipt mij een gevoel van rust en tevredenheid. Eindelijk is het zover: we worden met rust gelaten!!!
Ik kan weer rustig over de digitale snelweg zaken doen zonder besprongen te worden door flitsende, pakkende, vernieuwende en vooral onderscheidende reclame. Ik kan eindelijk alle Ad-Blockers uitzetten, want ondanks dat ze handig zijn, vreten ze CPU.

foto: 'business woman' - ralev_com - www.sxc.hu

Helaas, de rust is van korte duur. Er duikt een nieuwe soort met verstorende capaciteiten op: de recruiter.

Recruiters zijn soms behoorlijk assertief en omdat ik niet zo heel sterk in mijn schoenen sta, te beleefd ben en  moeilijk 'nee' kan zeggen manoeuvreer ik mijzelf soms in lastige posities. En daar word ik niet blij van.

Vroeger schoten ze je aan wanneer je op de beurs stond. Visitekaartjes uitwisselen en dan een afspraak bij het AC-om-de-hoek onder het genot van een bakje lauwe koffie (2e kopje gratis, dat dan weer wel).
Nu is dat niet meer zo. Nu moet alles op Social Media.
Als je mijn blog een beetje hebt gevolgd is het je inmiddels wel duidelijk, dat ik niet zo gecharmeerd ben van al die mensen op mijn Social Media.
Ga toch weg en iemand anders lastig vallen! En laat mij lekker rustig Faceboeken, Twitteren en LinkedInnen.

BTW, als je dacht dat recruiten via Social Media nieuw is: not! Zie het artikel in de linklist onderaan deze pagina, met als publicatiedatum 6 maart 2008! Vijf jaar oud al weer en dat is dinosauruswerk op ICT gebied...Top 5 ways to scare away recruiters


Maar hoe jaag je die recruiters weg? Bullhornreach heeft een leuke infographic gemaakt. Overduidelijk met een Halloween thema, desondanks niet minder leuk.

Eigenlijk is deze infographic andersom bedoeld. Het geeft tips hoe je kunt voorkomen dat je recruiters afschrikt of op hun banned-lijst komt te staan.

Maar je kunt het natuurlijk ook heel letterlijk nemen, zodat je juist wél aan de verkeerde kant van de 'Naughty or Nice List' komt te staan en ze je met rust laten.

Met stip op nummer 1: solliciteer op banen waarvoor je absoluut niet geschikt bent
Gevolgd door nummer 2: doe jezelf beter voor dan je bent
En op 3: heb het alléén maar over je salaris
En de rest: lees je zelf maar.


Het kost allemaal even tijd, maar hoe vaker je het doet, hoe meer recruiters van jouw bestaan afweten en hoe irritanter jij voor ze wordt.

Je ultieme doel: een plekje op hun zwarte lijst!