donderdag 21 februari 2013

We zijn écht een ontwikkelingsland geworden

Ik heb op school het vak geschiedenis altijd een leuk vak gevonden. We hadden zo'n leraar die met smaak over het verleden van Nederland kon vertellen. In je verbeelding zag je de stoere helden op zee, het afzien op Nova Zembla, het blinken van de Gouden Eeuw, de Industriële Revolutie, maar ook de gruwelen van de massaslachtingen en slavenhandel. Ook daar waren we blijkbaar goed in.

Vooral van de slavenhandel hebben we goed geprofiteerd. Als superieur ras, als overontwikkelde blanken, hebben we de mensen uit Afrika als vee opgestapeld in onze boten en als zoete broodjes verkocht.
Alsof ze als mens niets waard waren, een zandkorrel in de woestijn, een druppel in de oceaan en een stofje in de wind.

Hoe anders is het nu. Het rijke Westen is oud aan het worden en strompelt amechtig en hijgend als een oud postpaard de laatste decennia door. Tot het is opgebrand, neervalt en niet meer kan.

foto: 'Sleep on a bench' - Matti Mattila via Compfight cc

Afrika daarentegen bloeit op als economie. Een ongekend optimisme blaast door grote delen van het continent en langzaamaan verandert er wat. Zelfs zoveel, dat Nederland achterop raakt.

M-Pesa

Als voorbeeld: mobiel betalen. Hier in Nederland wordt er druk over geschreven, wordt er veel onderzoek naar gedaan want het moet wel veilig en niemand wil zijn vingers branden. Na de zomer gaat Nederland er ook mee aan de slag. Voorlopig op kleine schaal en nog met kleine bedragen. Want het moet allemaal wel voorzichtig en verantwoord.

In Kenia bestaat mobiel betalen al járen! Het kan niet anders, of wij worden vanuit dat land een beetje meewarig aangekeken. Misschien wel met een flink stuk leedvermaak. Zij hebben iets dat wél werkt en al een tijdje ook.
Via M-Pesa (Swahili voor 'mobiel geld') sms je gewoon het bedrag dat je wilt betalen naar diegene waaraan je het wilt betalen. Heel simpel en het werkt altijd zolang je mobiele verbinding hebt. En genoeg tegoed op je rekening. Dat kan je op elke straathoek opwaarden trouwens, heel handig.
Verdere uitleg staat op Wikipedia. Een linkje daarheen is hieronder toegevoegd.

We zien nu aan een ontwikkelingsland hoe erg wij achterlopen. Niet omdat we technologie niet hebben, maar omdat we de ballen ervoor niet hebben. Iedereen wacht af hier, niemand durft verantwoordelijkheid te nemen en we blijven onderzoeken en uitproberen totdat het laatste verzonden bitje verantwoord kan worden tegenover een parlementaire enquête.

Ons muizengedrag staat innovatie in de weg. Ooit waren we vooruitstrevend, ooit waren we ontdekkingsreizigers, pioniers. Ooit was de horizon ons doel en was 'the sky the limit' (bah, nu zeg ik het zelf ook).
Nu wachten we zo lang, dat we achter lopen. Wanneer gaan we weer gas geven?

Links