dinsdag 12 februari 2013

Facebook is voor kleuters en bejaarden

Ik heb een dochter, maar dat heb ik al eens verteld.
De laatste tijd is ze nauwelijks meer actief op Facebook. Het antwoord op de vraag waarom dat zo is gekomen is een beetje onsamenhangend, zoals alleen een tiener dat kan formuleren.
Wees gerust: ik ga je niet vermoeien met het hele relaas, maar in het kort komt het hierop neer: Facebook is voor kleuters en bejaarden.

Net zoals bij Hyves een paar jaar geleden, trekken de mensen die zichzelf hip, trendy en anders vinden weg. Weg van de massaliteit, weg van de instituten die respectloos met privacy omgaan en die hun ziel en zaligheid, grondbeginselen, uitgangspunten en idealen ondergeschikt hebben gemaakt aan de commercie. Weg van de spammers, weg van de verraders.

Als de hele middencategorie wegvalt en zijn heil elders zoekt, dan blijft een uitgehold Facebook over. Een ontmoetingsplaats voor kids die K3 filmpjes plaatsen en ouderen die hun kleinkinderen tentoonstellen aan de wereld. Of we daarop zitten te wachten...

foto: 'Old man' - bigevil600 - www.sxc.hu

Wat doet die middenmoot dan? Die Twittert nog wel even door. En Pinterest? Is wel even leuk, maar ja, daar zit bijna niemand op. Ja, Weheartit (voor meisjes), 9Gag (voor jongens) en Instagram wil nog wel en Tumblr? Hier in Nederland slaat dat op de één of andere manier niet aan onder de vrienden, dus dat gebruiken we niet.

Verzin maar wat nieuws


Is het geen tijd dat er weer een nieuwe ontmoetingsplaats wordt gecreëerd? Facebook was heel even booming business, maar verliest steeds meer terrein bij de jongeren. Hoe krampachtig er ook wordt geprobeerd om te vernieuwen, het nieuwe is er al lang af, bijzonder is het niet meer en als jongere kan je je er niet meer mee onderscheiden van de massa. Je gaat toch niet op hetzelfde medium zitten als je vader, moeder en irritante zusje?

Tijd voor wat nieuws. Wie durft er op in te haken? Wie durft al vast hier zijn marketingstrategie op voor te bereiden? Wie durft er zijn campagnes in te perken om op die manier meer armslag over te houden wanneer het er écht om gaat spannen?

Tijd voor wat nieuws. Wie durft? Wie maakt de ruimte? Wie creëert een hangout voor een nieuwe generatie?